Pizzadej (til samme dag, denne opskrift giver ca. 7 stk. dej)
1000 g. Hvedemel med et så højt proteinindhold som mulig (12%)
30 g. Gær
20 g. salt
15 g. sukker
4 spsk. oliven olie
6 dl. vand
Fremgangsmåde.:
Opløs gær i vandet
Tilsæt salt, sukker og olie.
Tilsæt ca. 90% af melet (melets evne til at optage væske kan svinge en del) hvis dejen evt. er for blød tilsættes resten.
Juster evt. dejen med mere mel, så dejen har en behagelig konsistens, dejen skal føles dejlig at arbejde med,
den må ikke føles klistret, men gerne fugtig.
Ælt dejen godt til den er glat, smidig og føles elastisk. (foretag en dejprøve)
Del derefter dejen i 6-7 ca. lige store stykker.
Form dejstykkerne runde og lad dem hvile tildækket med plastik i ca. 2 time evt. gerne længere, da det gør den nemmere at arbejde med.
Dejen er derefter klar til at blive forarbejdet til pizzaer.
Da dejen kan føles ret fugtig pga. kondens, startes der med at drysse lidt mel på toppen af dejen, da det gør den nemmere at forarbejde.
Da vi har udnyttet proteinerne (elastikken) optimal i æltningen trækkes dejen ud i den ønskede størrelse, ca. Ø 28 cm.
Føles dejen lidt stram under forarbejdningen, er det altid en god ide, at lade dejen hvile, tildækket i 4-5 min. begynd evt. på pizza nr. 2 og 3
Hvis pizzaen bages på alupladen, smøres pladen evt. ganske let med et tyndt lag margarine
skal pizzaen ”skovles” op på pizzaspaden, så husk, at drysse lidt mel på bordet, inden der kommes fyld på,
da det letter friktionen væsentlig.
Bruges pizzaspaden til at tage pizzaen af grillen med - så husk, at tørrer pizzaspaden godt af, inden næste pizza skovles op,
da der altid vil være lidt kondens på spaden.