Bløddejsopskriften er yderst anvendelig og meget ideel til mange ting.
Opskrift på Bløddej
- 2 ½ dl. Vand eller mælk (evt. halv af hver)
- 1 æg
- 50 g. gær
- 45 g. sukker
- 5 g. salt
- 100 g. smør (stuetemperatur)
- 600 g. hvedemel ca.
Overnævnt opskrift giver ca. 1080 g. dej.
Fremgangsmåde.:
Uanset hvad vi laver i køkkenet eller ved grillen er det altid en god ide, at alle ingredienser er vejet af inden vi begynder at ælte dejen.
- Kom mælk/vand, æg og gær i en køkkenskål eller en køkkenmaskine og opløs gæren.
- Tilsæt sukker, salt og smør/margarine.
- Tilsæt melet, hold dog lidt tilbage, til at justerer konsistensen med.
- Æltes dejen i en køkkenskål, tages dejen op når den er sammenhængende og æltes videre på køkkenbordet.
Æltes dejen i hånden er det en god ide, at krydsælte med begge hænder (skiftevis med højre og
venstre hånd) – tryk med højre hånds håndrod ned i dejen samtidig med, at dejen presses væk fra
kroppen, dejen vil under denne fremgangsmåde rulle – således, at der kommer spænd i dejen.
Samme fremgangsmåde bruges med venstre hånd.
Når dejen føles spændstig, glat og ens i struktur er dejen æltet tilstrækkelig. Drys lidt mel i køkkenskålen og lad dejen hæve i skålen, tildækket med et stykke plastik i ca. 15 min.
Da der er ret go’ gang i bløddejen pga. gær og sukkermængden er 15 min. tilstrækkelig i hviletid.
Dejen kan nu forarbejdes til det man ønsker at lave.
- Burgerboller 90 g. pr. stk.
- Krydderboller 85 g. pr. stk.
- Alm. Boller 65 g. pr. stk.
- Pølsebrød 60 g. pr. stk.
- Pølsehorn 500 g. (til 8 stk.)
- Dej til en klippet bløddejsstang 150 g. pr. stk.
Straks dejen er færdig forarbejdet til det du ønsker at lave, stilles dejen, tildækket med plastik til hævning et så lunt sted som mulig i ca. 1 time. (dejen skal hæve til ca. db. størrelse)
Den ideelle bagetemperatur til bløddejen generelt er 210 - 220 grader lidt afhængig af ovn/grill.