Besøg
fredstone.com

Dejprøve

Når vi ælter en dej, om det er i en køkkenmaskinen eller i hånden, så er det altid en god ide, at foretage en dejprøve. Dejprøven er for at kontrollere, om vi har udnyttet glutenindholdet optimal i melet.

Mens vi ælter dejen tages et stykke dej fra, på størrelse med en bolle (ca.50-60 g.)

Hold dejen med begge hænder med tommeltotten, pegefinger og langemanden, tryk dejen flad over det hele – samtidig med, at du trækker forsigtig i dejen så den bliver på størrelse med en lille underkop, hvis du kan trække/trykke dejen stille og rolig ud – uden at dejen “sprænger” og at den samtidig føles elastisk så er den æltet tilstrækkelig, hvis den sprænger eller er grov i strukturen så skal den æltes lidt mere.

Du kan også ligge den lille dejklump i lidt mel på bordet og derefter trykke den ud, så den for en størrelse som en lille underkop, tag derefter dejen op og træk forsigtig i den.

Holdes dejen op mod lyset, vil du også nærmest kunne se igennem den. Strukturen i dejen skal være fin og ikke grov.

Dejen skal være som når vi puster og kigger på en tyggegummi boble, strukturen skal være den samme og tæt på ligeså tynd, ved at foretage en dejprøve med jævne mellemrund, kan man tydelig se og mærke forskellen fra start til slut, man vil tydelig kunne se, hvordan glutennetværket bliver mere elastisk og ens i struktur.

For at vi kan få en fin opbagning er det ret vigtig, at vi har udnyttet proteinindholdet i melet.