OPSKRIFT.: (2 Franskbrød)
- 4 dl. vand
- 35 g. gær
- 1 æg
- 10 g. sukker
- 13 g. salt
- 66 g. smør
- 800 g. Ca. Melets evne til, at optage væske kan svinge en del, så derfor er meltilsætningen ca.
FREMGANGSMÅDE.:
Hvis du ønsker, at give dig selv optimal mulighed for at lave et par lækrer franskbrød, så er en god gylden regl, at ramme en dejtemperatur på 26 grader, da det er den optimale temperatur for gæren at arbejde under.
Hvordan "rammer" du så en dejtemperatur på 26 grader.?
Det gør du ved at gange den ønskede dejtemperatur (26 grader) med 2 dvs. 52 grader, fra de 52 grader trækker vi melets temperatur og det resultat det giver, skal vandet være, så rammer du en dejtemperatur på 26 grader.
Eks. 26 x 2 = 52 - 27 grader (melets temperatur) = 25 grader (vandets temperatur) BUM.
Rør gæren ud i vandet.
Tilsæt æg, salt, sukker, smør og ca. 90 % af melet, straks melet evt. er optaget i dejen, tilsættes resten. Juster evt. dejen med mere mel, så dejen har en behagelig konsistens, dejen skal føles dejlig at arbejde med, den må ikke føles klistret.
Ælt dejen godt til den er glat, smidig og føles elastisk. (foretag en dejprøve)
Læg dejen i lidt mel på køkkenbordet.
Dæk dejen til med et stykke plastik for at holde på fugten fra dejen. Lad dejen hæve i 30 min.
Del derefter dejen i 2 lige store stykker og form dem pæn rund (virke/stramme dejen op)
Dæk igen dejen til med plastik og lad dejen hvile i 15 min.
Så skal vi i gang med det sjove. Træk i dejen, så du får et aflang stykke dej.
Læg derefter den nederste del af dejen ind over det øverste stykke dej og tryk dejen godt med flad hånd, dette for at presse luften ud af dejen, så vi undgår store huller i dejen. (krummen)
Læg derefter den øverste del af dejen ind over, på den måde får du dejen strammet/spændt op.
Nu lægges begge ender ind mod midten, så vi får en god harmoni i dejstykket.
Læg igen den øverste del af dejen ind mod midten, slå derefter dejen fast med håndroden.
Læg igen den øverste del af dejen ind over og "forsegl" igen dejen med håndroden, samtidig med, at du bruger venstre hånds tommeltot til at stoppe dejen ind med. På den måde får vi et franskbrød som er strammet rigtig godt op og derved får vi et utrolig pænt franskbrød.
Dejen er her lukket rigtig godt sammen.
Og virket ligger pænt i midten.
Stil begge franskbrød ved køkkenvasken og brug fingerne til at "pensle" dejen med, vi er således mere sikker på, at hele dejen er fugtet.
Kom begge franskbrød op i formerne.
Drys derefter birkes på.
Tildæk begge franskbrød med plastik og stil dem et så lunt sted som mulig, til hævning i ca. 1 time
Når franskbrødene er hævet op til kanten, skæres der et pænt snit i begge brød.
Bær derefter franskbrødene ud på den gennemvarme Fredstone og bag dem i 25 min. v/210 grader.
Når de 25 min. er gået, vippes franskbrødene ud af formen og de bages yderligere 5 min. direkte på Fredstone, på den måde får vi et par utrolige lækrer og sprøde franskbrød
Færdigbagte franskbrød fra grill.................... DET ER IKK´SÅ RING´ENDDA: