Besøg
The Fredstone USA

Værtens bedste brød på grill

Værtens bedste brød bagt på grill i støbejernsgryde på Fredstone

"Værtens" bedste brød bagt i en støbejernsgryde på Fredstone er et brød som alle der har en grill burde prøve.
Opskriften er enkelt og meget let.

Ingredienser:

  • 625 g mel
  • 5 dl (0,5 l) vand
  • 2 tsk. salt
  • Gær på størrelse med en ært.


Fremgangsmåde:

Hæld vandet i en passende skål, og rør gærklumpen ud i vandet.
Tilsæt saltet og melet. Bland det hele sammen med en grydeske, eller brug fingrene.
Dejen skal ikke æltes, blot lige røres sammen til en våd dej.

Lad dejen hæve, tildækket med en stykke plastik i 12 timer ved stuetemperatur.
Den lange hævetid gør, at gæret og enzymerne i melet får tid til at virke i dejen og det erstatter æltningen og trækker de naturlige sukkerstoffer ud af melet.

Når det er let, luftigt og boblende er det færdighævet.

Hæld dejen ud på køkkenbordet, i lidt mel, fold dejen sammen et par gange.

Smør køkkenskål med et tynd lag olie og kom dejen op i skålen, lad den derefter hæve i to timer mere.

Ca. 20 min. før de 2 timer er gået, stilles en jerngryde med låg – direkte på Fredstone og grillen tændes og varmes op på 240 grader.

Når dejen er færdighævet og gryden er varm, hældes dejen over i gryden, kom låget på og luk grillen. Bag først brødet i 30 minutter ved 240 grader med låget på. Tag derefter låget af og lad det bage i yderligere 15 minutter. Brødet skal være lidt mere mørk, når det er færdigt, end man er vant til med almindeligt franskbrød. Tag brødet ud af gryden og lad det køle af på en rist, eller med bunden i vejret.

Brødet får en sprød skorpe, god højde og meget luftig, fordi det bliver bagt i en gryde i grillen. Dampen, der fanges inde i gryden gør, at skorpen er længere om at blive hård, hvilket giver brødet længere holdbarhed.

Det er vigtigt at lade det køle af i mindst 20 minutter inden servering. Ellers er brødet klistret og smager ufærdigt.
Hvis det småknaser/krakelerer når det står og køler af - ved man, at det er bagt nok.


Støbejernsgryden, Fredstone og grill varmes op på 240 grader.


Let låget og hæld dejen i den varme støbejernsgryde.


Olien der er smurt i køkkenskålen gør, at dejen kan hældes i gryden.


Når dejen kan hældes i gryden, frem for at skrabe den i, så bevares den gode struktur i dejen.


Monter derefter det varme låg og bag brødet i 30 min. v/240 grader.


Efter 30 min. bagetid løftes låget af og brødet bages yderligere 15 min.


Samlet bagetid på 45 min. og du har et super lækkert grydebrød.

Bunden sprød og lækker.